top of page

PUGLIAANSE CULTUUR TOUR

10

9

DAGEN

NACHTEN

DAG 1: AANKOMST | LECCE

Je landen in Bari, de hoofdstad van Puglia, "de hiel van Italië" voor zijn vorm. Daarna wordt je met een prive-transfer naar  de prachtige Barok stad Lecce gebracht. Deze avond komen we samen in het hotel voor een korte briefing over de reis. Daarna volgt het welkomstdiner.


DAG 2: LECCE

Vandaag maken we een wandeling met gids in de geweldige stad Lecce, een openlucht museum van paleizen en kerken.  Lecce ligt in het hart van de Salento regio en werd gebouwd uit de lokale kalksteen in de Renaissance, Barok en Rococo stijlen. Lunch is in een typisch Italiaans restaurant.


DAG 3: LECCE | GALLIPOLI | OTRANTO | LECCE

Geniet van een ontspannende dag in één van de mooiste regio's van Italië, Salento, waar witte zandstranden en helder zeewater samenkomen met de duizendjarige geschiedenis, cultuur en gastronomie van Apulië. Onze tocht brengt ons eerst naar het vissersdorpje Itinerary of Gallipoli, genaamd "la città bella", met zijn prachtige oude stad die op het eiland tegenover de kust ligt. Je zal deze fantastische stad ontdekken met unieke uitzichten en zijn pittoreske smalle straatjes die plotseling op de hellingen en de zee verschijnen. We gaan naar Otranto, waar we het kleine historische centrum bezoeken, omgeven door imposante verdedigingsmuren, gedomineerd door de kathedraal van de Annunciatie, het Aragonese kasteel en de kerk van San Pietro.


DAG 4: LECCE | OSTUNI | ALBEROBELLO | POLIGNANO

Vandaag, op weg naar Polignan, stoppen we in Ostuni, genaamd "la città Bianca", de witte stad. Stel je een zee van helder witte gebouwen voor die tegen een heuvel aanliggen, omgeven door een dik groen landschap.  Het gebied is bewoond sinds het Paleolithicum, maar de "Witte Stad" werd ontwikkeld in de 12e eeuw toen Ostuni onder de controle van de Noormannen was. We bezoeken een lokale wijnmakerij met een wijnproeverij. Ga verder naar Alberobello, een sprookjesachtig dorp. Nergens anders ter wereld vindt u zo'n unieke stad van charmante, smalle straatjes waar de inwoners in "trulli's" wonen, kleine kegelvormige huisjes die in eerste instantie zonder gebruik van mortel zijn gebouwd en alleen met droge stenen op elkaar zijn gestapeld en bekroond zijn met kalkstenen daken. Onze reis gaat verder, we bereiken Polignano a Mare. Waar we samen zullen dinner.


DAG 5: POLIGNANO | MATERA | GRAVINA | POLIGNANO

We reizen over de grens van Basilicata om Matera te bereiken, "la città dei sassi". Matera is een van 's werelds oudste steden uit het Paleolithicum.  De beste manier om Matera te bezoeken en meer te weten te komen over de geschiedenis, is een wandeltocht.  Beleef Matera, verken dit complexe en prachtige netwerk van grotten, kerken die volledig uit de rotsen zijn uitgehouwen en smalle straatjes. Onze lunch bestaat uit lokale specialiteiten. We gaan verder naar Gravina in Puglia, "de stad van water en steen". Je zal al snel de trap afgaan om te zien wat er onder de typisch gebouwen van Gravina ligt. De rondleidingen gaan onder verschillende huizen en kerken door. Tijdens deze rondleidingen leer je dat de gebouwd zijn gebouwd uit de stenen, meestal calcareniet, van de ondergrond. De leegte dat ontstaat door het verwijderen van stenen, voor de muren en vloeren, wordt dan de kelder, waar wijn, ingeblikte goederen en kazen zijn opgeborgen of zelfs waar wijn wordt geproduceerd.


DAG 6: POLIGNANO | BARI | VIESTE

We reizen door het noorden van Apulië om de Gargano te bereiken. We stoppen in Bari om het oude stadscentrum te bezoeken. We kunnen de Basiliek van San Nicola natuurlijk niet missen, het is een mooi voorbeeld van een Apulische Romaanse archipel. Deze kerk behoort tot de belangrijkste plaatsen van aanbidding ter wereld, waar katholieke en orthodoxe aanbiddingen samensmelten. Bari Vecchia is ook echt karakteristiek, de tijd staat stil: dames zitten buiten hun huis, bereiden de orecchiette, kinderen spelen op straat, de was hangt in de zon, dat is het echte Italië. We nemen u mee naar een huis in het historische centrum, waar de lokale vrouwen u de kunst van het maken van "orecchiette" leren, een van de beroemdste pasta's van Italië.


DAG 7: VIESTE | AGNONE | CAMPOBASSO

Uiteindelijk verlaten we Puglia en rijden we naar Molise. Molise is gelegen in het centraal-zuidelijke deel van Italië een kleine regio tussen Abruzzo en Apulië, het strekt zich uit van de toppen van de Apennijnen tot aan de Adriatische Zee. Het behoudt een grote hoeveelheid culturele en architectonische boomsoorten. We stoppen in Agnone (met slechts vijfduizend inwoners), een prachtige kunststad gelegen op de grens van het "Nationale Park van Abruzzo Lazio en Molise".  We bezoeken de Marinelli Foundry, een van de oudste ter wereld voor de productie van klokken, met een speciale gids. Aan het eind beleeft u ook een klokkenconcert. Hierna volgt de lunch in een lokaal restaurant. We gaan verder naar Campobasso, ooit een militair bolwerk van de Samnitische periode. Campobasso heeft sterke middeleeuwse wortels. Als regionale hoofdstad van Molise heeft Campobas dus een prachtig historisch centrum met typische middeleeuwse kenmerken die teruggaan tot de periode van de machtige familie Monforte.


DAG 8: COMPABASSO | CASSINO | ROME

We vertrekken naar Rome en stoppen onderweg in Cassino, waar we de beroemde abdij met drie kloosters en de Basiliek met de crypte zullen bezoeken. We lunchen onderweg. Bij aankomst in Rome volgt er een geweldige pizza cursus in een lokale pizzeria. Daarna houden we een pizza party voor iedereen en overnachten we in een nabij gelegen hotel.


DAG 9: VERTREK

Transfer per privé-bus naar Rome Fiumicino.

bottom of page