top of page

TOSCAANSE CULTUUR TOUR

7

6

DAGEN

NACHTEN

DAG 1: ROME

Bij aankomst op de luchthaven van Rome, maak je kennis met je reisbegeleider. Samen neem je een privé bus naar Chianciano Terme. We checken in in het hotel, diner en overnachten.


DAG 2: AREZZO | CORTONA

Arezzo is, net als veel van de Toscaanse steden, van Etruskische oorsprong, maar ons bezoek zal zich richten op de fresco's van Piero della Francesca die de 'Legende van het ware kruis' beschrijven. De hoofdweg wordt geflankeerd door palazzi van de adellijke families, rond 1300-1500, en u zult de zeer interessante kerk van Santa Maria della Pieve ontdekken, bekend om zijn ongewone architectonische vormen. Piazza Grande is het centrum van de stad en is de plaats waar alle belangrijke lokale evenementen plaatsvinden. Hierna volgt een onafhankelijke lunch.

Tijdens de middag bezoek je Cortona met een panoramisch uitzicht over het Lago Trasimeno. Deze stad is oorspronkelijk gebouwd door de Etrusken en heeft zijn middeleeuwse en Renaissance gebouwen binnen de stadsmuren behouden. Cortona is niet zo'n grote stad, maar je zal de energie van de stad voelen stromen. Avondmaal en overnachting zijn inbegrepen.


DAG 3: PIENZA | BAGNO VIGNONE | MONTEPULCIANO

We bezoeken de interessante kleine stadjes rond Chianciano, het gebied dat als een van de mooiste van heel Toscane wordt beschouwd. Pienza werd rond 1450 omgevormd van een klein boerenstadje tot een 'ideaal stadje' uit de Renaissance, als eerbetoon aan paus Pius II, die er werd geboren.
In de buurt bezoeken we Bagno Vignoni. Het is een heel klein stadje met het misschien wel meest ongewone piazza van Italië, eigenlijk helemaal geen geplaveid plein, maar een groot zwembad waar minerale bronnen het plein vullen met 50° C water. Rondom het zwembad staan gebouwen uit verschillende periodes van de geschiedenis. Eén daarvan is gebouwd door Pius II (ca. 1400) die er in verschillende seizoenen van het jaar heeft gewoond. Een deel van het water stroomt door een oud kanaal en mensen uit de nabijgelegen kleine steden zetten hun vermoeide voeten in het warme water om hen nieuwe energie te geven.
Montepulciano ligt dicht bij Chianciano Terme en ligt, zoals zoveel Italiaanse steden, op de top van een heuvel. Alle wegen naar het centrum worden geflankeerd door huizen uit verschillende tijdperken en op het hoofdplein staat de kerk en vele gebouwen van ca. 1400 - 1500. De stad wordt omringd door beroemde wijnproducenten van de denominatie Vino Nobile di Montepulciano. De meeste producenten hebben wijnkelders in de stad, en zijn daar al generaties lang. U krijgt een wijnproeverij met lokale spuntini, voordat we terugkeren naar Chianciano.


DAG 4: FLORENCE

Vandaag hebben we een volle dag in Florence. De Renaissance werd hier geboren en Florence was de thuisbasis voor veel van de belangrijkste kunstenaars: Brunelleschi, Botticelli, Leonardo da Vinci en Michelangelo, maar ook dichters als Dante en Petrarca. We beginnen met een wandeltocht die ons naar de Duomo, de kathedraal van Santa Maria del Fiore en de
Giotto-toren, van rond 1300, brengt. Vlakbij is het Baptisterium uit ca. 1100 met zijn prachtige bronzen deuren, en dan gaan we verder naar Piazza della Signoria. De wandeling eindigt bij de Ponte Vecchio, de bekende brug over de rivier de Arno die in de Romeinse tijd werd gebouwd en vandaag de dag wordt geflankeerd door kleine ambachtelijke winkeltjes. Hierna volgt een onafhankelijke lunch. In de loop van de middag is er een begeleid bezoek aan de Uffizzi Galerij. Bij terugkeer naar het hotel volgt er het avondmaal en overnachting.


DAG 5: MONTE OLIVETO MAGGIORE | IRIS ORIGO GARDENS

De Abbazia (Abdij) van Monte Oliveto Maggiore is één van de meest indrukwekkende kloosters uit de middeleeuwse periode in Toscane. Gelegen in een afgelegen gebied op een heuvel en omgeven door bossen, geeft het klooster de bezoeker de mogelijkheid om rust te vinden, zoals de stichter, Bernardo Tolomei, bedoelde toen hij de locatie had gekozen. Het klooster is vrij groot, maar heeft verschillende afgezonderde tuinen.
We genieten van een typische landelijke lunch en bezoeken 's middags La Foce, de tuinen van Iris Origo. Het pand is in 1924 door Iris en haar Italiaanse man aangekocht. Ze hebben er hun hele leven doorgebracht als gemeenschapsbegunstigden voor lokale scholen, ziekenhuizen en de restauratie van boerderijen. Iris Origo schreef een boek over La Foce en de aanleg van de tuin, het boek is nog steeds in vele talen beschikbaar. Na het bezoek gaan we terug naar Chianciano voor diner en overnachting.


DAG 6: SIENA

Vandaag hebben we een volledige dag met een lokale gids in Siena, een van de meest opmerkelijke steden van Italië met middeleeuwse palazzi en kerken versierd door kunstenaars tussen ca. 1200 - 1300. De kathedraal is een van de belangrijkste in Italië en dateert uit de gotische periode. Het omvat de Piccolomini-bibliotheek en fresco's van Pinturicchio. Vlakbij het Piazza del Campo ligt het Palazzo Pubblico, waar de kunst van de Siena-school te zien is, waarin de gotische lijnen zijn vermengd met Byzantijns goud en kleuren. 's AVonds volgt diner en overnachting.


DAG 7: CHIUSI & ETRUSKISCHE GRAVEN

Tussen 600 en 400 voor Christus was Chiusi de meest indrukwekkende van de 12 Etruskische steden. In 296 na Christus werd het door de Romeinen veroverd en veranderde de naam in Clusium. Het is wereldberoemd om zijn oude relikwieën die vandaag de dag bewaard worden in het Etruskisch Museum. Onder Chiusi bevinden zich de ruïnes van zowel de Etruskische als de Romeinse steden, die we zullen bezoeken. Chiusi heeft een fascinerend historisch centrum en we zullen een wandeling maken in het ondergrondse Etruskische labyrint dat eindigt bij de Romeinse waterput. Voor de lunch bezoeken we op eigen gelegenheid twee Etruskische graven. De middag is vrij voordat we terugkeren naar Chianciano.
Het afscheidsdiner vindt plaats in een typisch charmant restaurant in een klein stadje in de buurt van Chianciano.


DAG 8: VERTREK ROME

Vertrek met de bus naar de luchthaven van Rome.

bottom of page